Bistrița-Năsăud printre județele cu cel mai mic număr de IT-iști

Bistrița-Năsăud printre județele cu cel mai mic număr de IT-iști

În plină ,,eră a digitalizării” Suntem la coada clasamentului împreună cu Mehedinți, Giurgiu, Teleorman și Sălaj cu cel mai mic număr de angajați în IT

Suntem în pandemie de doi ani, iar restricțiile de tot felul au dat un avânt dezvoltării IT-ului. Practic afacerile care nu au apucat să-și construiască prezența online înainte de pandemie, aproape că au fost forțate să treacă în online ca să nu dispară cu totul în neantul lock-down-ului. Conform publicației Ziarul Financiar ,,Companiile din do­me­niul IT&C au făcut peste 6.000 de noi angajări în 2020, iar numărul total al angajaţilor din sectorul-vedetă al economiei a depăşit 200.000 de persoane în primul an de pandemie. ”

Ca orice criză, pentru unii înseamnă pierdere iar pentru alții, oportunitate. În timp ce segmentul Horeca așteaptă ajutoarele de stat care să le oprească hemoragia provocată de lock-down și alte restricții, IT-ul înflorește. Nu și la Bistrița. Suntem la coada clasamentului când vine vorba de numărul persoanelor angajate în sectorul IT.

Desigur faptul că suntem limitrofi cu județul Cluj, e un mare avantaj pentru accesul la studii însă Clujul a devenit și un magnet pentru tinerii bistrițeni, care nu se mai întorc după definitivarea studiilor. Totuși cu cine vom face mult promisa revoluție a digitalizării din administrația publică?

Avem o șansă istorică de a reface acest dezechilibru. Prețurile exorbitante la spațiile din Cluj-Napoca, atât locative cât și comerciale, și traficul infernal care mărește timpii de deplasare dar și lipsa locurilor de parcare, sunt două probleme acută care ne poat fi de ajutor dacă putem veni cu o soluție convingătoare. Iar soluții se pot găsi și în UAT-uri din județ, nu doar în municipiu. Orice soluție care ar impulsiona o relocare a unei părți din IT-iști la Bistrița-Năsăud ar fi un avantaj enorm, având în vedere că este un tip de afacere care nu necesită utilaje grele ori infrastrutură complexă iar munca se poate face remote.

Vor reuși administrațiile din județ să se folosească de această fereastră de oportunitate? Va reuși administrația din Bistrița să creeze în timp un Centru de Afaceri? Sau își va direcționa energia și fondurile spre atracții turistice controversate ori Centre de Informare Turistică nefuncționale? Ne dorim să angajăm IT-ști în administrația publică pentru modernizare, sau digitalizarea va rămâne la Bistrița o poveste frumoasă de campanie electorală?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.