La 8 luni de guvernare, a avut loc o ședință de evaluare a stadiului în care se află promisiunile USR PLUS din campania electorală. Echipa USR PLUS a organizat un sistem de notare pentru urmărirea progresului în implementarea promisiunilor din campania electorală.
,,Sunt mulțumit de progresul guvernării? Clar NU. Am tot spus asta public. Am uitat de angajamentele noastre? Clar NU. […] Guvernarea e un imens șantier unde la 8 luni putem spune că am organizat lucrările, am plantat semințele. […] Să fiu clar: Niciodată, niciodată un partid nu a fost atât de atent la Programul de Guvernare DUPĂ alegeri. Nu făceau altceva decât să le pună pe raft. Demnitarii noștri trebuie să stea cu ochii pe angajamente și pe Programul de Guvernare. Și dacă nu stau, atunci nu vor mai fi demnitari. Asta este treaba mea ca vice-premier: să mă asigur că urmăm ce am promis. În limita a 15% cât am avut la aceste alegeri și cu ochii pe consolidarea noastră în viitor ca partid principal de guvernare.” Dan Barna, vice-prim-ministru USR PLUS

Apartenența noastră la această coaliție va depinde în lunile și anii ce vin de mutarea acestor angajamente din categoria 2 (”Pe șine”) în categoria 3 (”progres semnificativ/îndeplinit”).
Din categoria 1 desființarea secției speciale – ministrul nostru a pregătit legea, guvernul din care facem parte a adoptat-o ca proiect, apoi un partener a blocat-o în Parlament.
legile electorale – aici ne-am înțeles să avem un dialog într-o comisie parlamentară, ulterior partenerii de coaliție s-au răzgândit din nou.
Mai sunt unele probleme unde se întârzie și unde se poate rezolva ușor: deblocarea proiectului legislativ al exploatării gazelor din Marea Neagră, sistemul de garanție pentru ambalaje care este avansat dar tot întârzie să vină în guvern sau crearea unui fond pentru democrația din Republica Moldova. Teme punctuale unde nu avem diferente cu partenerii noștri dar unde există blocaje, pe care ne vom apleca perioada următoare.
Din categoria 2 – Fără pensii speciale – un subiect dureros. Am desființat pensiile speciale ale parlamentarilor și le-am prorograt pe cele ale primarilor. Avem un blocaj în coaliție pe detaliile reformei pensiilor speciale. Însă avem reforma pensiilor (și a celor speciale) reformă cheie în PNRR. Pensie egală la contribuție egală trebuie să devină o practică.
Să nu mori cu dreptatea în mână – reforma justiției (angajamentul 3). Întărirea DNA şi DIICOT – legile sunt în circuit de avizare; Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion, a revizuit Codul Penal, aflat în dezbatere publică și Codul de Procedură Penală care va intra în dezbatere publică. Ministerul Justiției e în curs de finalizare a caietului de sarcini pentru sistemul electronic de gestionare a cazurilor, care va fi finanțat din fondurile de coeziune și din PNRR
Împădurim România și combatem tăierile ilegale prin DNA-ul Pădurilor (angajamentul 29). Prin PNRR am prevăzut împădurirea / reîmpădurirea unei suprafețe totale de 56700 de ha până în 2026. Punem bazele celui mai mare program de împădurire dintre toate planurile de reziliență din UE. Din nou: e bugetat, detaliat, cu calendar agreat. De asemenea, am inclus fonduri și calendar pentru un serviciu informatic integrat de supraveghere, control,
monitorizare a fondului forestier. MIPE și Ministerul Mediului au gândit un sistem digital de urmărire a tăierilor ilegale. Vom urmări inclusiv cu drone fenomenul. De asemenea, s-au făcut pași de către MJ pe celălalt subiect: un proiect de lege care ar urma să fie gata în octombrie va fi dedicat infracționalității de mediu și va stabili competențele DNA pe acest subiect.
Din categoria 3 – Primul angajament care s-a finalizat este Accesul garantat la medicamente esențiale, realizat de ministrul USR PLUS al Sănătății, Ioana Mihăilă (angajamentul 12). Prin aceasta se elimină blocaje birocratice pentru intrarea pe piață a unor medicamente autorizate în Uniunea Europeană.
,,Cum procedăm mai departe? Vom ieși de la guvernare? Haideți să vorbim mai puțin despre eventualități și să încercăm să așezăm dezbaterea și decizia. Nu, nu vrem să ieșim de la guvernare. Pentru că vedem că putem schimba România. Pentru fiecare blocaj stupid din coaliție există 5 teme pe care progresăm real. Pentru fiecare SIIJ nedesființat, există niște spitale regionale unde înaintăm, există niște zeci de mii de hectare de pădure pe care le vom planta. Dar, nu, nu vom rămâne la guvernare în orice condiții. Și lucrurile trebuie să se schimbe. Faza de organizare de șantier se termină în acest an. Așa cum se termină și saga alegerilor interne din partidele din coaliție.” Dan Barna, vice-prim-ministru USR PLUS