- Fumigenele care maschează adevăratele intenții
- Când cetățenii văd dincolo de fumul gros
- Încrederea, liantul pe care se bazează societatea. Cui să-i mai pese de ea?
- PNDL pixul lui Udrea, pixul lui Dragnea, pixul lui Bode?
- Sigur nu este vorba despre bani?
Fumigenele care maschează adevăratele intenții
Ca de fiecare dată o criză politică este însoțită și de o criză de comunicare. Asta se întâmplă pentru că adversarii aruncă fumigene pentru a-și ascunde adevăratele intenții, dar și pentru că opinia publică devine mai atentă și mai implicată pe subiect. Atâta timp cât nu se uită de la ce a pornit o criză, este destul de greu să manipulezi opinia publică.
Am văzut în presă și în social media o mulțime de ,,fumigene” pe tema crizei actuale din coaliție. Desigur toate au încercat să ascundă motivul de la care a început: primul ministru Cîțu a demis pentru a doua oară un ministru USR, fără consultări în coaliție. Asta după ce prima criză politică provocată tot de domnia sa, prin demiterea lui Vlad Voiculescu, a fost rezolvată tocmai prin asumarea că acest lucru nu se va mai repeta.
Se forțează discuția pe procentele din coaliție, când adevărata problemă este ruperea încrederii, cel mai de preț liant pentru o coaliție funcțională. Nu 15% sau 51% fac aici diferența, cum se sugera deunăzi pe ici pe colo, ci pierderea încrederii. Faptul că ceri 1000 de lei sau 10.000 de lei împrumut, este egal, dacă creditorul tău nu are încredere în tine. Coaliția a pornit la drum cu un protocol asumat de ambele părți, protocol pe care Cîțu l-a rupt, mototolit și aruncat la gunoi. Acum, unii caută procente pentru justificare.
Când cetățenii văd dincolo de fumul gros
„Doar cine nu vrea binele PNL şi al românilor ar vrea să arunce România în alegeri anticipate în acest moment” spune Florin Cîțu iar pe postarea Europa FM de pe facebook putem vedea la răspunsurile trimise de cetățeni, că fumigenele nu mai funcționează.

Încrederea, liantul pe care se bazează societatea. Cui să-i mai pese de ea?
Domnul Cîțu nu doar că a încălcat înțelegerea din coaliție (agreată la nivel de partide nu pe persoană fizică), dar a încălcat și înțelegerea făcută în propriul partid cu președintele încă în funcție. ,,Orban a subliniat că nu el a decis să candideze contra lui Florin Cîțu, ci Florin Cîțu candidează contra sa, chiar dacă în momentul în care Orban și-a anunțat intenția de a obține un nou mandat exista o înțelegere.”
Această criză politică a erodat și erodează grav încrederea românilor în capacitata partidelor de a-i reprezenta. Erodează și încrederea în PNL, și în USR PLUS și în instituția primului ministru și în persoana domnului Cîțu, fie că el este sau nu conștient de acest aspect.
Alianța USR PLUS – AUR o construcție penibilă
Acesta este fumul creeat în jurul alianței conjuncturale în încercarea de a rezolva criza politică generată de cei care arată acum cu degetul. Se face o confuzie voită între o alianță de guvernare, cum a fost de exemplu USL cu o alianță conjuncturală, adică un vot comun pe o speță care rezolvă o situașie politică dată. Considerăm că România a trecut prin cele mai ciudate combinații politice în ultimii 30 de ani, culminând cu dărâmarea propriului guvern (PSD a depus moțiune împotriva proriului prim ministru Grindeanu). Astfel cei care s-au succedat la putere în diverse combinații nu mia e cazul să nu se dea cu părerea despre construcții politice penibile.
„Noua alianţă conjuncturală creează premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat în permanenţă memoria victimelor Holocaustului, a încercat reabilitarea criminalilor de război şi a promovat ura împotriva minorităţilor etnice şi sexuale”, susține liberalul Alexandru Muraru care anunță că a informat UE și SUA despre intenția USR PLUS de a forma o majoritate parlamentară cu un partid extremist.

Dacă la demiterea lui Stelian Ion, s-a argumentat că USR PLUS are doar 15% dar se comportă ca și cum ar avea 51%, în cazul ,,plângerii” lui Alexandru Muraru acest procent nu mai contează. Aici nu contează că împreună, cele două partide nu pot ajunge nici măcar la 30% important e să creem ,,fumul”. Important e să creeze percepția că ar exista acest risc.
PNDL pixul lui Udrea, pixul lui Dragnea, pixul lui Bode?
Și ca să nu uităm despre adevăratele mize, surpriza din ultima variantă a rectificării bugetare iată ,,Cât s-a umflat, peste noapte, fondul lui Cîțu prin care se alocă bani către primării” Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat. Pentru a face asta, dacă ne uităm pe nota de fundamentare, premierul taie banii contribuției României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat
Sigur nu este vorba despre bani?
Tot din meciul PNDL, ,,Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o vineri dimineaţă din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul „Anghel Saligny”, scrie Hotnews.
Un singur act s-a aflat vineri pe agenda publică a Guvernului: adoptarea prin Ordonanță de urgență a programului național de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, care a aruncat în aer Coaliția de Guvernare. În nota de fundamentare la proiectul afișat de Guvernul Cîțu se arată și impactul bugetar: un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creșterea veniturilor din implementarea ‘e-facturare’, programul de facturare electronică. este menționat în același articol – Hotnews.ro
Așteptăm cu interes următoarele fumigene pentru mascarea adevăratelor intenții: Bani din pix pentru primarii preferați, Liderul suprem Câțu șefu” la partid și la bani, Păstrarea Secției speciale, USL 2.0 mascat.